НОВИНИ

Какво е NAS и защо ни е необходим? Сряда, 20 Март 2019

-

Използването на различни типове дигитални данни е неизменна част от ежедневието на всеки съвременен човек и няма да е пресилено, ако кажем, че възможността да работим, да общуваме, да пътуваме и да се забавляваме до голяма степен зависи от тези данни. Искаме те да са ни винаги под ръка и то веднага, да можем да съхраняваме и споделяме информация и цифрови спомени без ограничение. И докато доскоро това беше въпрос на купуване на още една "флашка", то обемите от данни нарастват главоломно и изискват нов тип решения.

Ако искате сами да съхранявате данните си, имате на разположение няколко алтернативи, всяка със своите плюсове и минуси:

  • Външна памет - флаш драйв или мобилен диск. Те имат ограничен капацитет и производителност, могат лесно да се повредят и да бъдат загубени. Споделянето на данни от тях често е сложно и изисква те да бъдат постоянно включени към компютър, което бързо съкращава живота им и излиза скъпо по отношение на разхода на енергия.
  • Облачна услуга - можете да я ползвате от всяко устройство, но скоростта на достъп зависи от скоростта на Интернет връзката. Тук капацитетът струва немалка месечна сума, а и реално не знаете къде физически се съхраняват данните ви и кой има достъп до тях.
  • Локален мрежов сторидж - това е специализиран хардуер, известен още като NAS (Network Attached Storage). Компактното устройство се връзва в локалната мрежа директно към рутера и осигурява солиден капацитет и скорост на достъп. Именно за него и плюсовете му ще ви разкажем по-подробно.

Какво е NAS?

еално погледнато, NAS е компактен мрежов сървър за съхранение на данни, който осигурява постоянен достъп до тях и подходящи софтуерни инструменти за обработката им. Всеки NAS има процесор, оперативна памет, операционна система с набор от приложения, както и определен брой дискови гнезда и мрежови портове. Именно това са основните параметри, по които се различават различните модели. Ясно е, че по-бързият процесор и повечето памет могат да осигурят повече изчислителна мощ, така че да бъдат обслужвани повече потребители и да бъдат изпълнявани повече приложения едновременно. еспективно, повечето дискови гнезда, позволяват постигането на по-голям капацитет и възможности за бъдещото му разширение. При устройствата на Synology, например, е много лесно да се определи броят на дисковите устройства - това е първата цифра от моделното обозначение. Synology DS119j е само с едно гнездо, а DS1819+ - с осемнадесет (с добавяне на разширителни модули).

NAS устройствата са своеобразен частен/личен облак, който осигурява едновременно защита на данните, постоянен достъп до тях и възможност за споделянето им.

Защо ни е нужен NAS?

Плюсовете на този тип устройства са много. Ето основните от тях:

  • Дават възможност за автоматизиран бекъп на данните. Всеки NAS има подходящ софтуерен инструмент, който прави резервно копие на важните данни от мрежата, както и от облачни сторидж услуги (Google Drive, OneDrive, Dropbox и др.). Защитата им е обезпечена и на ниво хардуер - чрез използване на RAID конфигурации и надеждно криптиране. Така дори някой от дисковете да дефектира, можете да възстановите данните си, а ако бъде откраднат - те няма как да бъдат прочетени от трети лица. Всички актуални модели на Synology поддържат RAID масиви и хардуерно криптиране, което в минимална степен се отразява на производителността при трансфер на данни. А чудесният бекъп пакет Active Backup Suite прави архивирането и възстановяването на данни много лесно.

  • Предлагат богата функционалност. Всеки NAS може да изпълнява различни роли и то едновременно - например да бъде мрежово хранилище, от което всички смарт устройства в дома или офиса извличат информация, включително възпроизвеждат музика, снимки и видео; да осигури възможност за споделяне на данните за потребители с необходимото ниво на достъп навсякъде в Интернет (чрез популярните протоколи FTP, WebDAV и др.); да бъде вашия сървър за видеонаблюдение или контролен център за умни устройства. Можете дори да хоствате уеб сървър, мейл сървър и база данни. NAS-овете на Synology са известни с отличната си операционна система DiskStation Manager и огромният брой от приложения, почти всички от които безплатни. Лицензите за свързване на до 2 IP камери също няма да ви струват нищо при Synology.

  • Контролират достъпа до данните. Вие решавате кой, кога и до кои данни да има достъп и можете да сте сигурни, че нещата са под контрол. азполагате и с крайна мярка в случай на пробив - да прекъснете физически достъпа до Интернет, докато възстановите сигурността на системата. NAS моделите на Synology имат вградена защита от вируси и ransomware и обезпечават сигурността на достъпа с двустъпкова автентификация и геолокализиране.

    Имат несравнима енергийна ефективност. Ниското потребление на хардуерните компоненти и автоматичните режими за пестене на енергия (напр. изключване на твърдите дискове след определен период на неактивност) позволяват консумацията на електричество да бъде сведена до няколко десетки вата дори в режим на пиково натоварване. Това е в пъти по-малко от консумацията на обикновен компютър и позволява да използвате NAS-а 24 часа в денонощието, без това да натовари сметката за ток.
  • Много по-евтин, компактен и безшумен е от класическите сървъри, защото изпълнява специализирани функции и предлага само необходимото за целта. Не се нуждае от специална климатизация и обслужване.

В резюме, ако имате желание да реализирате една от следните възможности в дома или офиса си, задължително се насочете към употреба на NAS:

  • Искате да съхранявате файлове от много устройства и да ги споделяте, както помежду им, така и с всички Интернет потребители.
  • Нуждаете се от решение за създаване на резервни копия на ценните данни, чийто капацитет може да расте във времето.
  • Предпочитате да съхранявате цялата си колекция от снимки, музика и видео на едно място и да можете да я достъпвате от всички компютри и смарт устройства в мрежата (чрез Plex, Kodi или просто по DLNA).
  • Планирате да изградите система за видеонаблюдение, която записва по график и позволява моментален достъп до записите и видеото в реално време.
  • Нуждаете се от сторидж за виртуални машини при разработката на софтуер.

Ако вече сте убедени, че използването на NAS ще улесни работата и ежедневието ви, обърнете съм към специалистите на ADSYS, които да ви препоръчат най-подходящия модел за конкретните ви нужди.

Проследете предстоящите материали от поредицата, за да научите по какви критерий да изберете вашия NAS и защо не всички устройства предлагат еднакви възможности и производителност:

Как можем да улесним споделянето и архивирането на информация с помощта на NAS?

Какви видове NAS се предлагат на пазара?

Кои са най-важните параметри при избора на NAS?

NAS не е само хардуер - операционна система и приложения